Jak chodit v barefoot botách? Než si zodpovíme tuto otázku, pojďme se nejdříve podívat na to, co to barefoot boty vlastně jsou. Podstatu této obuvi vystihuje již samotný název. Barefoot totiž v překladu znamená bosá noha. Tento typ obuvi se vyznačuje tenkou nebo dokonce žádnou podrážkou. Střih těchto bot je volný, aby se prsty u nohou mohly přirozeně pohybovat. Chůze v barefoot obuvi simuluje chůzi naboso. Tento způsob chůze přináší řadu zdravotních benefitů a dokáže napravit lehké deformace způsobené nesprávným stylem chůze v nesprávné a nevyhovující konfekční obuvi. 

Barefoot boty nejsou na trhu úplnou novinkou. Oblibě u svých nositelů se těší už hezkou řádku let. Přesto v dnešní době jejich popularita strmě roste. Není divu, člověk unavený rychlým tempem civilizovaného světa se s oblibou navrací zpět k přírodě, zpět ke svým kořenům. Celkovou zátěž, která je na něho kladena každý všední den se snaží kompenzovat zvýšenou péčí o své psychické i fyzické zdraví. A je to tak správně. Investice do sebe a svého zdraví je jediná investice, která se skutečně vyplatí.

Kdy nosit barefoot boty?

Zdraví chodidel bychom neměli v žádném případě podceňovat. Chodidla jsou totiž zcela klíčovou částí našeho těla. Sedavý styl života a špatná kondice našich nohou způsobena chybným našlapováním nebo nevhodnou obuví může zapříčinit bolesti kyčlí, beder a celkově špatné držení celého těla.  Řešením těchto problémů může být právě praktikování barefoot chůze.

Přechod na barefoot obuv

Pokud jste se rozhodli vyměnit klasickou konfekční obuv za barefoot a využívat všech benefitů, buďte trpěliví. Rozhodně není žádoucí vyhodit běžné boty a ze dne na den se rozhodnout praktikovat pouze barefoot chůzi. Změna by měla být pozvolná a přirozená. Pokud člověk od malička chodil v běžné obuvi, je jeho chodidlo jistým způsobem deformováno. Styl nášlapu v běžné tenisce, kde je noha pevně zašněrovaná, se výrazně liší od nášlapu v barefoot botách. 

Běžná obuv má také většinou pevnou a tvrdou podrážku. Díky ní necítíme, po čem vlastně šlapeme a nebojíme se do kroku dávat větší důraz. V barefoot obuvi ucítíme každou nerovnost a každý kamínek. A právě to je podstata věci. Nášlapná plocha nohy bude masírována různými typy povrchů, čímž bude docházet k aktivaci všech pohybových svalů.

Jak začít nosit barefoot boty?

Jak již bylo řečeno výše, při přechodu na barefoot obuv nespěchejte. Začněte například tak, že si na výlet do přírody obujte barefoot boty a do batohu přibalte klasickou obuv, na kterou jste zvyklí. Až vás chůze bude příliš bolet a bude pro vás nekomfortní, jednoduše se přezujete. Intervaly pak budete postupně prodlužovat, až si nakonec na běžné tenisky ani nevzpomenete. Obecně se doporučuje začíná s barefoot obuví v přírodním terénu a až pak přecházet do města.

Dříve než boty obujete, zkuste bosé nohy nejdříve ručně promasírovat. Použít můžete také masážní pomůcku, jako je například gumový balónek s hroty nebo masážní váleček. Probudíte tak nohy a připravíte je na chůzi  v terénu. Tuto přípravu nepodceňujte. Můžete tak předejít nechtěnému zranění.

Časté problémy u začátečníků s barefoot obuví:

  • Dupání na patu: Snažte se zkrátit krok a neklaďte nohy příliš před sebe. Choďte pomalu a vědomě vnímejte každou část chodidla.
  • Došlap na hranu paty: Došlápněte měkce na celou plochu paty, ne pouze na její hranu. Ve stojné fázi by chodilo mělo přilnout k zemi celou plochou.
  • Chybějící odraz prstů: Odraz prstů je u barefoot chůze klíčový, proto na něj klaďte velký důraz.

Tipy, jak chodit v barefoot obuvi

  • Choďte pomalu a vnímejte každý krok.
  • Zkrátte krok a nohy neklaďte příliš před sebe.
  • Došlápněte měkce na celou plochu paty.
  • Ve stojné fázi by chodilo mělo přilnout k zemi celou plochou.
  • Důrazně se odrazejte prsty.

Velkým tématem je i to, zda si do barefoot bot mohu vzít ponožky. Pokud vám to tak bude pohodlnější, ponožky si klidně vezměte. Jen si dejte pozor, aby ponožka nebyla příliš tlustá a úzká. Přišli by jste tak o jeden z hlavních benefitů barefoot obuvi.

Je chůze v barefoot botách zdravá?

Barefoot obuv není jen současným výkřikem módy. Jedná se o styl obouvání, který umožňuje noze přirozeně pracovat. Barefoot bota chodidlo nijak neomezuje ani nedeformuje. Simuluje chůzi naboso, čímž umožňuje přizpůsobit nárazy aktuálnímu terénu. Barefoot boty aktivně nutí chodilo přirozeně pracovat a předcházet tak nejrůznějším získaným onemocnění chodidel, jako je například vbočený palec, plochá noha nebo kladívkové prsty.

Pro fanoušky českých značek

Domácí patrioty jistě nadchne česká značka Skinners. Jedná se o výrobce proslulých ponožkobot. Tento typ barefoot obuvi dokonale kombinuje pohodlnost ponožek a bezpečnost pevné obuvi. Noha obutá v ponožkobotách se přirozeně přizpůsobuje jakémukoli terénu, zároveň je ploska nohy chráněna před případným poraněním na nebezpečném terénu. Skinnersky jsou oblíbené také pro svou praktičnost a skladnost.

Pohodlně je smotáte jako obyčejné ponožky, které v batohu nezaberou téměř žádné místo. Skinnersky jsou vhodné do každého terénu na běžnou chůzi i na běh. Dokonce je lze využít jako boty do vody. Barefoot obuv Skinners se vyrábí pro děti i dospělé. Výroba tohoto produktu je šetrná k životnímu prostředí, což je nepochybně další z mnoha benefitů.

Co dalšího by tě mohlo zajímat: